#ErkenTeşhisHayatKurtarır#SağlıklıBaşlangıçlarUmutluGelecekler 1-7 Nisan Kanser Haftası ve 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla hastanemiz poliklinik girişinde
farkındalık stantı açıldı. Her yıl, önemi giderek artan kanser hastalığına karşı farkındalık oluşturmak, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak amacıyla; eğitim hemşireleri ve diyetisyenimiz eşliğinde tüm vatandaşlarımıza ve çalışanlarımıza kanser ilişkili faktörler, kanserden korunma yolları ve kanser taramalarına ilişkin broşürler dağıtılarak, sağlıklı yaşama dair bilgilendirmeler yapıldı. Tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden uzak yaşam tarzının benimsenmesinin önemi vurgulandı. Kanserin erken teşhisi ve hızlı tedavisinin ancak kişilerin taramaya katılması ile mümkün olduğu ve KETEM, SHM, ASM birimlerinde ücretsiz tarama hizmetlerinin verildiği hatırlatmaları yapıldı.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda,
• Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.
• Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır.
• Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir.