BEBEK DOSTU HASTANE
DSÖ ve UNICEF, 1990 yılında gerçekleştirilen "Innocenti Deklarasyonu" ile emzirmenin korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi konusunda dört hedef belirleyerek, Bebek Dostu Hastane İnsiyatifi’nin hayata geçirilmesinin temellerini atmıştır. Program ülkemizde de 1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı önderliğinde ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ olarak sürdürülmektedir.
Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatılmıştır. Sağlık kurumlarından; anne adaylarını gebeliklerinden itibaren anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” ünvanını almaktadırlar.
Programın temel hedefi emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan “Başarılı Emzirmede 10 Adım” stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve sürekliliğinin sağlanması ve sağlık hizmetleri içinde emzirmeyi standart hale getirerek, bebeklerin hayata en iyi şekilde başlamasını sağlamaktır.
Hastanemiz poliklinik binası 2. Katı ve ek bina arka girişinde annelerin bebeklerini emzirebilmesi ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için iki tane “Emzirme Odaları” bulunmaktadır.
Hastanemiz 2003 yılında “BEBEK DOSTU HASTANE” ünvanı almıştır.
HASTANEMİZ EMZİRME POLİTİKASI
- Hastanemizde anne sütü emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla yazılı bir emzirme politikası hazırlanmıştır.
a) Hastanemizde “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa” ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları hastanemiz tarafından eksiksiz şekilde uygulanmaktadır.
b) Hastanemizde hazırlanan yazılı bebek beslenmesi politikası, düzenli aralıklarla personel ve ebeveynlerle paylaşılmaktadır.
c) Hastane Bilgi Yönetim Sistemimizde Emzirme konusu ile ilgili sürekli izleme ve veri yönetim sistemi bulunmaktadır.
- Tüm hastane personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla eğitilerek emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılmaktadır.
- Hastanemize müracaat eden bütün hamile kadınlara ve ailelerine emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgi verilmektedir.
- Hastanemizde, annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması, emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi konusunda annelere eğitim verilmektedir.
- Hastanemizde, emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi konusunda sık karşılaşılan güçlüklerin yönetimi ile ilgili olarak, anneler emzirme teknikleri, süt sağımı ve sütün saklanma koşulları konularında bilgilendirilmekte ve desteklenmektedir.
- Hastanemiz, tıbbı bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmemesini önermektedir.
- Hastanemizde, annelerin bebekleri ile bir arada kalmalarının önemi anlatılmakta ve günün 24 saati aynı odada birlikte kalmaları desteklenmektedir.
- Hastanemizde, bebeklerin acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere bilgi verilmektedir.
- Hastanemiz, bebeklere biberon ve emzik kullanımını önermemekte olup ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti vermektedir.
- Ebeveynlerin ve bebeklerinin hastanemizde hizmet alırken emzirme konusunda bakım hizmetlerine erişim sağlayabileceği bir emzirme odası bulunmakta olup, diğer sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır.